Hulsterheide » diensten » behandelingen » vogels » algemene informatie

Vogels

Enkele tips en weetjes om je vogel in optimale conditie te houden

Inleiding

Er zijn duizenden soorten vogels zoals, duiven, parkieten, papegaai-achtigen, kippen, kanaries, eenden, uilen, roofvogels, vinken en zo veel meer.
De snavel en poten van een vogel zijn aangepast aan hun leefwijze. Zo heeft een eend vliezen tussen zijn tenen om goed te kunnen zwemmen en heeft een roofvogel een gehaakte snavel om zijn prooi beter te kunnen vangen.

Levensfasen

  • parkieten
Na 18 dagen broeden komen de eitjes uit. Ze worden gevoederd door de moeder tot ze hun volwassen gewicht bereiken op een leeftijd van 4 a 5 weken, op dat moment verlaten ze het nest. Vanaf een leeftijd van 9 a 10 maanden zijn ze geslachtsrijp. Een parkiet word gemiddeld 8 tot 10 jaar, maar met een goede verzorging kan dit oplopen tot wel 14 jaar.
  • dwergpapegaai
Na 23 dagen broeden komen de eitjes uit. Na 7 a 8 weken kunnen ze het nest verlaten. Ze zijn geslachtsrijp op 8 maanden.
Dwergpapegaaien worden gemiddeld 10 tot 16 jaar.
  • kip
Na 21 dagen broeden komen de eieren uit. De hanen zijn geslachtsrijp vanaf 6 maanden, de hennen pas na 1 jaar. Afhankelijk van het ras word een kip gemiddeld 6 tot 9 jaar.

Huisvesting

  • parkieten
De voliëre dient 40x35x55cm te zijn per vogel. Als bodembedekking kan metselzand worden gebruikt. Belangrijk is dat de voliëre op een tochtvrije maar lichte plaats staat en dat de vogels mogelijkheid hebben tot baden. De zitstokken moeten groot genoeg zijn, de tenen mogen tot 2/3e van de stok omvatten.
  • dwergpapegaai
De voliëre dient 60x70x100cm te zijn per koppel. Dwergpapegaaien zijn groepsdieren dus houd ze nooit alleen. Als bodembedekking kan schelpenzand gebruikt worden. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid of gelegenheid om te baden.
  • kippen
Voor een middelgroot ras is 1,5 vierkante meter per dier nodig, voor een krielkip slechts 0,75 vierkante meter per dier. Echter hoe meer ruimte hoe beter. Kippen zijn groepsdieren, plaats echter slechts maximaal 1 haan in de groep. Zorg voor een tochtvrij hok, met voldoende ventilatie. Kippen kunnen niet goed tegen hitte. Als bodembedekking kan zaagsel worden gebruikt.

Voeding

  • parkieten en dwergpapegaaien
Het voeder moet voor 90% bestaan uit pellets, dit mag aangevuld worden met groenten, vruchten en een kleine hoeveelheid zaden en noten. Geef nooit chocolade of avocado, dit is giftig voor vogels. Er moet in gevangenschap continu voedsel aanwezig zijn en om de week dient er een apart bakje met maagkiezel gegeven te worden, ze kunnen dit dan naar behoefte opnemen om hun vertering te verbeteren.

Gedrag

Vogels kunnen zich nog wel eens vervelen in gevangenschap, zorg daarom voor voldoende afleiding door middel van speeltjes of zet er een tweede vogel bij. Kies wanneer je twee parkieten bij elkaar zet best voor een mannetje en een vrouwtje, twee mannetjes kunnen gaan vechten.

Dag en nachtritme is belangrijk voor vogels. Houd een daglengte aan van 10 tot 14 uur en doe ’s avonds op een vast tijdstip een doek over de kooi en haal de doek er ’s ochtends op een vast tijdstip weer af. 

 

Ziekten

Vogels laten niet snel zien dat ze ziek zijn. De eerste tekenen zijn, een bol verenkleed en traag reageren. 
  • legnood
Wanneer de vogel haar eieren niet kan afzetten, dit kan verschillende oorzaken hebben.
    • PBFD
    • Snavel- en Veerrotziekte, deze ziekte kenmerkt zich door symmetrische kaalheid en komt vooral voor bij jonge vogels
      • psittacose
      Word veroorzaakt door een bacterie (Chlamydophila).
      Deze ziekte kenmerkt zich door een bemoeilijkte ademhaling met neus- en oogvloei.
    • Kliermaag-dilatatiesyndroom
    Word veroorzaakt door het borna virus. Dit geeft een dilatatie van de kliermaag door slecht functioneren van de zenuwen, met als gevolg een verminderde vertering en zo kan het dier verhongeren.
    • Aspergillose
    Luchtweginfectie veroorzaakt door schimmel. Oorzaak is verminderde weerstand, vaak door slecht dieet, bijvoorbeeld enkel zaden.
           
    • Lood vergiftiging
    Sommige kooien bevatten lood, als de dieren hieraan knabbelen kunnen ze een loodvergiftiging oplopen. Symptomen zijn, braken en diarree en eveneens zenuwsymptomen.