Ziekte van Lyme

Gevaarlijk voor kat en hond!

De ziekte van Lyme, ook tekenziekte genoemd:

Algemeen:

Lyme is een door teken overgedragen infectieuze ziekte die zowel bij mens als dier voorkomt.
De belangrijkste overdrager van deze kiem is de harde teek (Ixodes) die ook de voornaamste tekensoort is in de Benelux. Deze teken zijn massaal aanwezig met een brede piek van begin maart tot oktober.

Honden, paarden en de mens blijken zeer gevoelig te zijn voor Lyme in vergelijking met andere diersoorten.

De bacterie bevindt zich initieel in de darm van de teek en wordt geactiveerd nadat de teek bloed heeft gezogen van de hond. Na deze verandering komen de bacteriëen in de speekselklieren van de teek terecht. Vanaf dat moment kunnen honden die door de teek gebeten worden, besmet worden met de bacterie. Dit proces vraagt tijd en gebeurt bij de hond binnen de 48 uur na aanhechting van de teek.

Puppies blijken gevoeliger te zijn voor de ziekte dan volwassen honden en een bepaalde ras-gevoeligheid is beschreven bij Berner Sennen, Golden retriever, terriers en hun kruisingen.

Klinische symptomen:

Het kan soms lang (2 tot 5 maanden) duren vooraleer de klinische symptomen optreden.
Deze zijn meestal niet echt specifiek: algemeen acuut ziek zijn met vermoeidheid, slechte eetlust en koorts gevolgd door regelmatige kreupelheid met stijve bewegingen en gezwollen gewrichten.
De bekende "rode plek" wordt bij de hond niet beschreven zoals bij de mens.
Binnendringen van de bacterie in andere organen van het lichaam (zoals bv. lever, nieren, centraal zenuwstelsel, hart en milt) kunnen soms ook andere symptomen veroorzaken.

Diagnose:

Het stellen van een zekere diagnose is niet gemakkelijk. Er bestaan verschillende testen. De meest gebruikte is een bloedtest maar het kan ook via het nemen van gewrichtsvocht.

Behandeling:

Voordat de infectie chronisch wordt kunnen verschillende antibiotica gebruikt worden. De behandeling duurt 28 dagen.
Het is moeilijk, zelfs met een behandeling, om deze bacterie volledig te elimineren uit het lichaam en daarom kunnen de klinische symptomen soms na een tijdje terugkomen. Opvolging (bloedtest) na een behandeling is dus aangeraden. 

Preventie:

Dit kan gebeuren door het zo goed mogelijk vermijden van tekenrijke gebieden en de honden goed preventief behandelen met een snelwerkend tekendodend product (pipetten of tekenband). Alsook de honden na het wandelen goed controleren om teken op te sporen en deze vervolgens te verwijderen (tekentang).

Nu is er sinds kort ook een vaccin beschikbaar in de België: Merilym 3. De honden moeten 2 maal gevaccineerd worden met 3 weken tussen en nadien jaarlijks. De pups kunnen vanaf een leeftijd van 3 maanden gevaccineerd worden.
Vaccinatie is aangeraden bij alle honden die veel in de bossen komen en dan zeker voor de gevoelige rassen zoals: Berner Sennen, Golden Retriever, terriers en hun kruisingen.

Het vaccin is beschikbaar op de praktijk.
Voor meer informatie kan je bij één van onze dierenartsen terecht.