Hulsterheide » diensten » behandelingen » konijnen » oorschurft

Oorschurft bij konijnen

Algemeen

Oorschurft bij konijnen is een frequent voorkomende aandoening die veroorzaakt wordt door een schurftmijt met de naam Psoroptes cuniculi. Besmetting vindt plaats door middel van rechtstreeks contact met een ziek dier of nestmateriaal ervan. Dus hygiëne is een belangrijke preventieve maatregel.

Symptomen

Een konijn met oorschurft heeft erge jeuk en pijn aan het oor. De oorschelp is rood en gezwollen, meestal hangt deze ook af. Vanuit de gehoorgang ontstaat een penetrante geur en deze is bedekt met vieze korsten. De letsels kunnen zich ook uitbreiden over de nek en kop.

Diagnose

De diagnose gebeurt aan de hand van de typische symptomen die oorschurft veroorzaakt. Dit in combinatie met microscopisch onderzoek van de korsten en afkrabsels waarop de mijt duidelijk zichtbaar is.

Behandeling

De behandeling bestaat eerst en vooral uit een een lokale behandeling waarbij met behulp van een oorreiniger de korsten, waar de mijten zich schuil houden, losgeweekt worden. Ook wordt de mijt algemeen aangepakt door het toedienen van een pipet of injectie. Natuurlijk wordt voor het konijn ook voldoende pijnbestrijding voorzien. Let wel, om de levenscyclus van de mijt te doorbreken, is het noodzakelijk om de pipet of injectie 3 maal te herhalen. Eveneens is het belangrijk om alle dieren die in contact komen met dit dier ook mee te behandelen.

Prognose

Zeer goed.