Muis

Enkele tips en weetjes om je muis in optimale conditie te houden...

leeftijd: 3 jaar (kan naar 5 jaar oplopen)
gewicht: 30-35 gr
gewicht bij geboorte: 0,8-1,5 gr
geboren: kaal en blind
draagtijd: 20 dagen

Inleiding

De huismuis wordt al sinds mensenheugenis als huisdier gehouden. De oudst bekende houders van muizen waren de Chinezen, die al rond 1100 VC verschillende kleurschakeringen fokten. De oude grieken gebruikten de muizen als hulpmiddel om de toekomst te voorspellen.
Tegenwoordig worden muizen vooral voor dierproeven gebruikt en de meeste muizen die als huisdier worden gehouden stammen af van één van de daarvoor gefokte lijnen.
Er zijn diverse kleurrassen, voorbeelden zijn; de witte muis met rode of zwarte ogen, de zwarte muis, de wildkleur of agouti, de crèmekleurige en de grijze muis.
Bij goede verzorging worden muizen gemiddeld 3 jaar maar er zijn ook muizen bekend die 5 jaar oud werden. Vrouwtjes wegen ± 30gr en mannetjes 35gr.
Muizen zijn uitgesproken groepsdieren en kunnen dan ook moeilijk alleen gehouden worden. Verder hebben ze veel afleiding nodig in de vorm van knaagmogelijkheden en nestbouwmateriaal.

 

Huisvesting

Een muizenkooi moet op de bodem een goed absorberend materiaal hebben. Onbedrukt papier, kattebakkorrels of zacht hooi is een goed materiaal.

Zaagsel is minder geschikt. Waarom? → Omdat dat snel aan de pootjes blijft plakken en als ze dan hun pootjes weer schoonlikken kunnen er zo verstoppingen ontstaan in het darmkanaal.

Verder moet er voldoende knaagmateriaal aanwezig zijn in de vorm van papier, karton of stokjes. Een klein kartonnen doosje kan goed dienst doen als schuilplaats.
Glas, kunststof en roestvrij staal zijn de beste materialen voor de muizenkooi. De kooi moet minimaal 1x/week worden schoongemaakt en 1x/maand gedesinfecteerd worden met een beetje chloor of soda of iets dergelijks. 

 

Voeding en verzorging

Kijk de dieren regelmatig na. Let erop dat hun vacht schoon is (borstelen) en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. Let goed op of de muis niet vermagert, bij ziekte is dit vaak het eerste wat u opmerkt!
De beste voeding bestaat uit commercieel knaagdiervoeder, aangevuld met een klein beetje groenten en fruit. Een ongepelde noot geeft wat afleiding en zorgt ervoor dat ze voldoende knagen. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater

 

Voortplanting

Muizen zijn zeer snel geslachtsrijp, op een leeftijd van 6 tot 8 weken kan er al mee gefokt worden. Elke 4-5 dagen heeft het vrouwtje een vruchtbare periode van een halve dag. Gemiddeld dragen muizen 20 dagen. Meestal worden er tussen 8 en 11 jongen geboren. Na anderhalf jaar wordt het vrouwtje meestal onvruchtbaar. Mannetjes blijven langer vruchtbaar.
Muizenjongen worden kaal en blind geboren en de oogjes gaan pas na 14 dagen open. Vanaf dat moment gaan ze ook vast voedsel tot zich nemen. Na 33 dagen kunnen de muisjes gespeend worden. Dat betekent dat ze weggehaald worden bij hun moeder.
Let op dat de vrouwtjes die melk geven aan de jongen per dag hun eigen gewicht in voer nodig hebben om niet af te vallen. 

 

Enkele veel voorkomende ziekten

  • Schurft komt veel voor bij muizen. De dieren hebben jeuk, met name aan kop en rug en hebben kale korstige plekken. Het is niet besmettelijk voor mensen.

  • Een mogelijke oorzaak voor huidklachten zijn schimmelinfecties. De infectie valt op door kale plekken, vooral rond de ogen en oren. De meeste infecties zijn niet besmettelijk voor mensen. De infectie laat zich goed behandelen.

  • Darmstoornissen (diarree) kennen vele oorzaken; vaak zijn het worminfecties of verkeerd voer. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Zorg bij diarree ook voor een optimale hygiëne!!! Bij vrouwtjes kan diarree ook een aankondiging zijn van de naderende geboorte. Als het niet over gaat, niet te lang wachten met naar de dierenarts te gaan!
Muizen laten niet snel zien dat ze ziek zijn, dus als je ziet dat hij niet lekker is is het dier meestal flink ziek. Wacht daarom niet te lang met naar de dierenarts te gaan. Hoe eerder je begint met het behandelen van je zieke dier, hoe beter de vooruitzichten zijn. Een goede tip: weeg je muis wekelijks op een weegschaal. Vermindering in gewicht is vaak het eerste teken dat er wat mis is met je muis!