Hamster

Enkele tips en weetjes om je hamster in optimale conditie te houden...

leeftijd: 3 jaar (kan naar 6 jaar oplopen)
gewicht: 85 -180 gr
gewicht bij geboorte: 2 gr
geboren: blind en kaal
draagtijd: 16 dagen

Inleiding

Als we het over de hamster als huisdier hebben, spreken we meestal over de Syrische of goudhamster. Verder wordt door liefhebbers soms ook de Chinese dwerghamster (lichtgrijs, soms met een aalstreep) als huisdier gehouden. De Europese hamster of Korenwolf is geen huisdier en is bijna uitgestorven.

     
op deze foto's staat de Europese hamster of Korenwolf

Kenmerken

Eigenlijk is “Goudhamster” geen goed woord want ze komen in allerlei kleur- en vachtvariëteiten voor. Een betere benaming is dus Syrische hamster. Het is een steppendier van 14 tot 18 cm lang en weegt tussen de 85 en 180 gr. De vrouwtjes zijn zwaarder dan de mannetjes. In het wild leven ze alleen en voornamelijk ’s nachts, overdag slapen ze in hun hol. Ze hebben twee grote wangzakken en dragen hiermee grote hoeveelheden voedsel naar hun holletje. Deze voedselopslag dient voor de winter. Zodra de temperatuur onder de 10°C komt, gaat de hamster in winterslaap en leeft dan van zijn in de zomer opgeslagen proviand dat opgestapeld ligt in de uitgebreide voorraadkelder van zijn hol.
Op hun flanken hebben hamsters twee klieren met daaromheen enkele zwarte haren. Deze klieren dienen om het territorium af te bakenen.

De hamster als gezelschapsdier

De meeste hamsters kunnen op korte tijd handtam worden. Deze dieren zullen meestal enkel bijten wanneer ze bang zijn. Als je in het bezit bent van een eerder zenuwachtig diertje, dan kan je beter het dier eerst gewoon laten worden aan je handen voor je het probeert uit zijn/haar kooitje te halen. Probeer het diertje zachtjes te aaien terwijl het in het kooitje zit en geef het stukjes voedsel met je handen. Het diertje zal vlug beseffen dat het niet bang hoeft te zijn. Vervolgens probeer je je handen in het kooitje te brengen waarna je het diertje je handen laat verkennen terwijl je deze stil houdt. Tenslotte kan je proberen het diertje met beide handen uit de ‘kooi’ te scheppen. Let erop dat je het diertje niet te stevig omklemt.
Vermijd de diertjes vast te houden als je pas met voedsel in aanraking bent geweest. Hamsters kunnen immers niet zo goed zien en vertrouwen op hun gevoel en geur. Als je zopas een appel hebt gegeten, zal de hamster dit ruiken aan je handen en denken dat deze een appel zijn... Met het gevolg dat het diertje je kan bijten.
Ook tamme hamsters vinden het meestal niet fijn om opgepakt te worden. Vooral overdag als hij slaapt, kan hij erg schrikken en dus bijten! Laat ze nooit op je hand of op de tafel lopen, want ze zullen altijd proberen om te ontsnappen en maken daarbij hele grote sprongen.
Syrische hamsters zijn erg agressief naar elkaar en kunnen beter individueel gehuisvest worden. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit aanleiding geven tot erge bijtwonden en kwetsuren. Het is eventueel mogelijk om dieren afkomstig uit hetzelfde nest samen te plaatsen, maar vaak wordt gezien dat ze op latere leeftijd toch beginnen te vechten.

Huisvesting

Een hamsterkooi moet minimaal 30x50x35 cm (LxBxH) zijn. Een apart slaaphokje van ongeveer 15x15x10 cm (LxBxH) zal hij zeer waarderen. Omdat hamsters graag overal aan knagen, moet de kooi gemaakt zijn van knaagdierbestendig en makkelijk schoon te maken materiaal, het liefste uit kunststof. Het is echter niet verstandig om een kooi met geheel dichte zijwanden te nemen, omdat dan de luchtverversing onvoldoende is. Volledig kunststoffen kooien met alleen een getraliede bovenzijde zijn dus ongeschikt.
Als bodembedekking kan je stofvrij zaagsel, houtkrullen en eventueel wat kattengrit gebruiken. Watten, houtwol en ander zaagsel zijn niet geschikt, omdat dit tot verstoppingen kan leiden.

Let op! → De bedding mag niet te stoffig zijn. Steek bij twijfel je eigen neus erin: krijg je een niesbui, dan is het zeker niet goed voor je hamster.

Omdat hamsters actieve nestbouwers zijn, is het geven van nestmateriaal in de vorm van bv. hooi zeer sterk aan te bevelen.
Het ontlastingshoekje moet je dagelijks schoonmaken. De gehele kooi moet je minimaal één keer per week schoonmaken door de hamster uit de kooi te halen en het oude bodemmateriaal en het voedsel weg te gooien. Eén keer per maand wordt de kooi best gedesinfecteerd met een beetje chloor of soda of iets dergelijks.
Hamsters zijn aktieve dieren: een loopmolentje zorgt dan ook voor wat fitnesstraining.

Voeding en verzorging

Kijk de dieren regelmatig na. Let erop dat hun vacht schoon is (borstelen) en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. Voel goed of de hamster niet vermagert, bij ziekte is dit vaak het eerste wat je opmerkt! Indien hij/zij niet meer wil eten of drinken, last heeft van diarree, een ruwe vacht heeft, vermagerd is, moeilijkheden heeft met ademen of zich voort te bewegen of andere abnormale gedragingen vertoont, ga je best langs bij je dierenarts.

De voeding moet bestaan uit een volledig hamstervoer (te verkrijgen in iedere goede dierenspeciaalzaak). Caviakorrels zijn ook geschikt. Een halve eetlepel per dag is voldoende. Als aanvulling op het voer kan je groenvoer geven, bijvoorbeeld klaver, paardebloemblaadjes, andijvie en andere groenten. Geen gekookte groenten geven en alles vooraf goed wassen! Ook een stukje fruit op zijn tijd gaat er wel in. Stukjes vlees, gekookt ei en kaas zullen ze ook waarderen. De hamster is een liefhebber van rozijnen en noten. Verander de voeding niet in één keer. Dit kan tot darmklachten leiden. Hiernaast moet er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar zijn. Dit kan eventueel door een drinkfles te monteren aan de rand van de kooi, zodat de hamster er makkelijk bij kan. Je kan eventueel wat extra vitamines bijgeven, deze kan je aan het drinkwater toevoegen.

Voortplanting

Hamsters zijn zeer snel geslachtsrijp: mannetjes op 6-7 weken, vrouwtjes op 4-5 weken. Bij de dwerghamster duurt het ruim 3 maanden voor deze geslachtsrijp is. Als je er mee wil fokken, kan je het beste wachten tot de dieren wat ouder zijn. Pas op dat je een paartje alleen maar koppelt als het vrouwtje vruchtbaar is, anders kunnen er ernstige gevechten optreden! Het vrouwtje heeft iedere 4 dagen een vruchtbare periode waarin ze gedekt kan worden. Dit kun je zien, omdat ze dan een gebogen rug heeft en de staart in de lucht houdt. Gemiddeld dragen hamsters 16 dagen. Het is beter om het mannetje uit de kooi te halen als je merkt dat het vrouwtje drachtig is. Je geeft aan het vrouwtje 14 dagen na het dekken best voer en strooisel voor 5 dagen, zodat ze niet gestoord hoeft te worden en rustig haar nestje kan maken. Meestal worden er 5 tot 10 jongen geboren die allen ongeveer 2 gram wegen. Eénmaal de hamstertjes geboren zijn, is het belangrijk dat je het vrouwtje met haar pups gerust laat!!! Als er te veel onrust is na de geboorte, kan de moeder de kleintjes doodbijten!! De jongen worden kaal en blind geboren. Het duurt een tiental dagen vooraleer de oogjes van de jongen opengaan. Vanaf 2 weken zullen de hamstertjes vast voedsel beginnen op te nemen. Probeer de jongen 1 maand bij de moeder te laten vooraleer ze naar hun nieuwe eigenaar gaan. Als ze goed verzorgd worden, kunnen de meeste hamsters ongeveer 3 jaar worden, sommige worden zelfs 6 jaar.

Enkele veel voorkomende ziekten

  • Hamsters zijn gevoelig voor ademhalingsproblemen. Zorg er daarom voor dat de kooi in een tochtvrije omgeving staat.

  • Schurft komt regelmatig voor bij hamsters. De dieren hebben jeuk, met name aan kop en oren en hebben kale, korstige plekken. Soms kunnen ze zo’n erge jeuk hebben dat ze een epileptische aanval krijgen. Schurft is niet besmettelijk voor mensen en is goed te behandelen. 

  • Een andere mogelijke huidklacht is een schimmelinfectie. De verschijnselen zijn bijna hetzelfde als bij schurft, maar schimmel is wel besmettelijk voor mensen, met name voor jonge kinderen. Het laat zich gelukkig zowel bij mens als dier goed behandelen. 

  • Knobbels door scherpe voorwerpen die door de huid zijn geprikt. Dit komt vooral voor bij hamsters die op gerst of stro worden gehouden. 

  • Darmstoornissen (diarree) kennen vele oorzaken; wormen, verkeerd voer of infecties van het darmkanaal. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, maar een algemeen advies is het dier 2 dagen alleen hooi, stukjes beschuit en water te geven. Als het niet over gaat, niet te lang wachten met naar de dierenarts gaan!
    Hamsters laten niet snel zien dat ze ziek zijn, dus als je ziet dat hij niet lekker is, is het dier meestal flink ziek. Wacht daarom niet te lang met het raadplegen van je dierenarts. Hoe eerder begonnen wordt met het behandelen van het zieke dier, hoe beter de vooruitzichten zijn. Een goede tip: weeg je hamster wekelijks of voel of ze niet vermagert, dit is vaak het eerste teken dat er iets mis is met uw hamster!

Weetjes

 

  • Hamsters bezitten 2 flankklieren. Deze talgklieren zijn vooral bij de mannetjes aan weerszijden van het lichaam duidelijk zichtbaar als donkere, bruine vlekken. Ze scheiden geurstoffen af die dienen voor het afbakenen van het territorium en ook een rol spelen bij het seksuele gedrag. 

  • De geslachtsbepaling van hamsters is vrij eenvoudig. De volwassen mannetjes hebben een eerder spitse achterhand, terwijl dat van de vrouwtjes eerder afgerond is. De afstand tussen de genitaalopeningen bij het mannetje is dubbel zo groot als bij het vrouwtje. Bij het volwassen mannetje zijn de teelballen ook goed te zien.