Behandeling neus-keelpoliepen via rhinoscopie

Nasofaryngeale poliepen bij de kat

Nasofaryngeale poliepen zijn goedaardige massa’s die voorkomen ter hoogte van de keel, de neus en de gehoorgang bij de kat. De poliepen groeien vanuit het middenoor via de buis van Eustachius naar de keel of naar de uitwendige gehoorgang. De verdikking van het slijmvlies kan uitgroeien tot roze ovale poliepen. De poliepen zijn verbonden met het slijmvlies door middel van een dunne steel.

Oorzaak:

Door een chronische irritatie van het slijmvlies (vb na virale infectie)  gaat deze verdikken en uitgroeien tot een poliep.

Symptomen:

Wanneer de poliep verder groeit naar neus/ keel kunnen de volgende klachten opduiken: niezen, neusvloei, kokhalzen, een snurkend geluid maar ook slechte eetlust omdat de kat slecht ruikt en ook moeilijkheden ondervindt met het slikken.
De poliep in de gehoorgang kan zorgen voor een oorontsteking, scheve kop en het hornersyndroom.

Diagnose (via rhinoscopie):

De diagnose wordt vooral gesteld onder narcose via rhinoscopie met inspectie van de neus en keel maar ook van de gehoorgang.
Rhinoscopie houdt in dat de neus langs binnen wordt bekeken.

Poliepen die nog té diep in de gehoorgang zitten kunnen niet altijd via rhinoscopie bekeken worden, om deze poliepen in beeld te kunnen brengen moeten we gebruik maken van RX-foto's of een CT-scan

Behandeling (via rhinoscopie):

De poliepen moeten steeds chirurgisch verwijderd worden via rhinoscopie. Tijdens het verwijderen wordt vaak een zenuw beschadigd (nervus sympaticus) waardoor de kat het hornersyndroom vertoont (= het naar voren komen van het derde ooglid, verkleinen van de pupil (miosis) en het terugtrekken van de oogbol in de oogkast.) Het hornersyndroom is gelukkig meestal van tijdelijke aard en de symptomen verdwijnen meestal binnen een maand.

Foto's:
Onderstaande foto's werden bij ons op de praktijk genomen tijdens rhinoscopie

Wens je meer informatie over onderzoek of behandeling rhinoscopie? Aarzel zeker niet om ons te contacteren, onze dierenartsen helpen je graag verder!