Hulsterheide » Diensten » Behandelingen » Honden » Overgewicht

Overgewicht bij je hond

Omdat we liever voorkomen dan genezen bieden we bij ons op de praktijk gratis obesitas consulten aan. Tijdens deze consulten bespreken we de graad van overgewicht en gaan we samen met jou een afvalplan in elkaar zetten voor je hond. Dit zal bestaan uit aangepaste voeding en daarbij voldoende beweging. We volgen je huisdier de daarop volgende periode maandelijks op om zo het afvallen zo goed mogelijk te begeleiden. 

Maar liefst één op drie honden heeft last van overgewicht. Als we dit probleem opmerken en aankaarten bij onze klanten dan horen we vaak excuses zoals "Ja maar hij krijgt al zo weinig!!" of "Ja maar als ik een koekje eet, dan wil de hond ook iets hebben..."

We begrijpen dat het niet altijd even gemakkelijk is om je huisdier op gewicht te houden, zeker niet als je hond gecastreerd of gesteriliseerd is. Na sterilisatie/castratie vertraagt namelijk het metabolisme, dit wil zeggen dat je hond nog maar 2/3e van de voedingsbehoefte heeft van voor de ingreep. Na de sterilisatie/castratie dient de voeding dus aangepast te worden, zo kun je voorkomen dat je hond overgewicht krijgt.

Bepaalde rassen zijn gevoeliger om overgewicht te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Labradors en Beagles.

 

Op bovenstaande afbeelding kan je zien dat een paar blokjes kaas voor je hond gelijk staat aan een volledige hamburger voor jezelf.

Voor de gezondheid van je huisdier is het echter erg belangrijk om toch op zijn/haar gewicht te letten. Net als bij de mens kan overgewicht bij je hond andere problemen veroorzaken zoals suikerziekte of gewrichtsproblematiek.

Hoe zie je of je hond overgewicht heeft?
- Kun je zijn ribben voelen? (vergelijkbaar met het voelen van de knokkels van onze vingers)
- Heeft je hond nog een taille?

       

Op de afbeelding links zie je een bovenaanzicht en een zijaanzicht van een hond met het ideale lichaamsgewicht (1). Op de afbeelding rechts zie je een bovenaanzicht en een zijaanzicht van een hond met met serieus overgewicht (2).