Hulsterheide » Diensten » Behandelingen » Honden » Dikke teen

Dikke teen

"Oei, mijn hond heeft een dikke teen, zij mankt en kan er niet van afblijven?"

Op de afbeelding zie je een gezwollen teen met geïrriteerde huid, nat van al het likken. De teennageltjes staan ook wat verder uit elkaar dan normaal, dit komt door de zwelling.

Wanneer we dit zien, kunnen er meerdere zaken aan de hand zijn. Er kan bijvoorbeeld een vreemd voorwerp tussen de teentjes gekropen zijn, zoals een grashaartje. Daarnaast kan het ook een infectie van het nagelbed of een tumor van de teen zijn.

Om de verschillende zaken te bevestigen en uit te sluiten moet de poot goed onderzocht worden. Bij een vreemd voorwerp verwachten we een wondje, en tumor zal op radiografie zichtbaar zijn.

Op de radiografie is artrose van alle teentjes te zien en er is osteolyse (= botafbraak) van het laatste teenkootje van de 3e teen zichtbaar. Dit duidt op een infectie en niet op een tumor. Zo een infectie kan starten vanuit een nagelbedontsteking.


We zien dus op de foto dat het bot mee in de ontsteking betrokken is en dat het bot daar dunner wordt als gevolg van deze infectie. De infectie kan met langdurig antibiotica (3 tot soms 6 weken) en pijnstillers/ontstekingsremmers behandeld worden. Als er echter klachten blijven bestaan, is teenamputatie noodzakelijk. Bij deze hond is dit echter een steunteen en omwille van de grote hoeveelheid artrose op de andere tenen is een medicamenteuze behandeling onze eerste keuze.