Artrose bij onze huisdieren

Beweegt je oudere hond wat stijver? Is rechtstaan na een langere rustperiode soms moeilijk? Reageert hij/zij niet meer zo vrolijk als jullie gaan wandelen? 
Indien je op de meeste van deze vragen “JA” moet antwoorden, is de kans groot dat je huisdier last heeft van artrose. Artrose of gewrichtsslijtage is een veel voorkomende aandoening bij het (oudere) dier en kan tot veel ongemakken leiden. Dankzij de recente behandelingsopties kunnen we in de meeste gevallen dieren met artrose echter nog een uitstekende levenskwaliteit bieden.

Wat is artrose?

Artrose wordt veroorzaakt door een chronische beschadiging van het gewricht waarbij stukjes kraakbeen loskomen. Het lichaam gaat hierop reageren met een ontstekingsreactie met als gevolg pijn, verminderde beweeglijkheid en nog meer beschadiging van het kraakbeen.

Diagnose?

De diagnose van artrose wordt meestal gesteld door een combinatie van een goed orthopedisch onderzoek en medische beeldvorming. Meestal maakt men gebruik van rontgenfoto’s maar lang niet alle beenderige veranderingen zijn onmiddellijk radiografisch zichtbaar, daarom kan het soms nodig zijn om en CT of MRI uit te voeren.

Behandeling?

De behandeling voor artrose is gebaseerd op het doorbreken van de vicieuze cirkel door een aangepast behandelplan gebaseerd op 4 pijlers (pijn, gewicht, beweging en voeding). Genezing is bij artrose niet mogelijk, maar door de juiste behandeling kan je de vooruitgang wel afremmen.

- Pijnstilling/ontstekingsremmers

Doordat artrose vaak samengaat met een ontsteking van het gewricht is het belangrijk om in de eerste fase van de behandeling deze ontsteking aan te pakken met behulp van medicatie.

- Gewichtsbeperking

Uit recente onderzoeken blijkt dat overgewicht een belangrijke rol speelt in het voorkomen van gewrichtsproblemen. Door de jarenlange overbelasting van het gewricht wordt er langzaam aan artrose opgebouwd. Het is dus belangrijk om je dier op een gezond gewicht te houden.

- Beweging


In de beginfase van de behandeling is het belangrijk om het gewricht voldoende rust te geven. Rust betekent echter niet dat er niet bewogen mag worden. Er wordt best een aangepast bewegingsplan opgesteld dat regelmatig wordt bijgesteld.

- Voeding en voedingssupplementen

De laatste jaren is er heel veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding bij artrose.

Voederfabrikanten zoals Hill’s , Calibra en Sanimed hebben, na lang onderzoek, revolutionaire voedingen ontwikkeld voor de ondersteuning van dieren met gewrichtsproblemen. De voeding helpt om de mobiliteit van uw hond te verbeteren waardoor medicatie in sommige gevallen afgebouwd kan worden.
Naast aangepaste voeding is er ook een heel gamma aan voedingssupplementen. Deze supplementen, zoals bijvoorbeeld Flex Gold en Vitalchew Joint + mobility, bevatten essentiële bouwstenen voor een gezond gewricht. Supplementen zoals Flexadin bevatten naast deze bouwstenen ook nog natuurlijke ontstekingsremmers zoals UCII.
Indien je over de bovenstaande producten of de andere behandelingsopties meer informatie wenst, twijfel dan niet om ons hierover aan te spreken. Hill’s, Flexadin en VitalChew bieden ook speciale spaaracties aan. Voor verdere details hierover kan je ook terecht bij onze dierenartsen en assistentes.