Hulsterheide » Onze diensten » Kijkoperaties

Kijkoperaties

Bij kijkoperaties kunnen we verschillende plaatsen van het lichaam onderzoeken met behulp van een camera. Deze manier van "opereren" is veel minder zwaar voor het dier en zorgt dus ook voor een vlotter herstel.


Otoscopie

Bij een otoscopie wordt er een grondiger onderzoek uitgevoerd tot diep in het oor. Otoscopie biedt verschillende mogelijkheden:
- direct stalen nemen of behandelingen toedienen
- vreemde voorwerpen in het oor verwijderen
- oorontstekingen behandelen, ook als het middenoor betrokken is
- poliepen verwijderen bij katten
- het trommelvlies goed inspecteren

Rhinoscopie

Via rhinoscopie kunnen we tot achteraan en tot in de sinussen inspecteren en tevens ook de volledige neus bekijken. Dit biedt volgende mogelijkheden:
- vreemde voorwerpen, tumoeren, poliepen of schimmel verwijderen.
- onmiddelijk nemen van stalen of biopten
- indien nodig een neusspoeling doen
- poliepen bij katten onmiddellijk verwijderen

Cystoscopie

Bij cystoscopie wordt er via de vagina tot in de blaas gekeken.  Via de scoop kunnen we eventueel kleine steentjes verwijderen. Via cystoscopie kunnen we ook blaastenen of tumoren zien en hebben we tevens de mogelijkheid om hier staaltjes van te nemen.

Bronchoscopie

Bij bronchoscopie kunnen we tot diep in de longen en luchtpijp kijken. Hierdoor kunnen we zien of er massa's, longwormen of ontstekingen aanwezig zijn. Via bronchoscopie  hebben we tevens de mogelijkheid om stalen te nemen om bacteriën of schimmel op te sporen.

Gastroscopie

Met een flexibele gastroscoop kunnen wij de slokdarm en maag bekijken. De flexibele gastroscoop is een vernuftig apparaat. De slokdarm en maag worden via de scoop opgeblazen zodat het optiek in een holle ruimte 360 graden rond kan kijken, speurend naar ongerechtigheden. Afwijkingen worden in beeld gebracht en er worden zo nodig ook biopten genomen. (zie fotovoorstelling onderaan pagina)

Kunstmatige Inseminatie (KI)

Bij kunstmatige inseminatie wordt door middel van een kijkoperatie sperma ingebracht om een teef te dekken.
Via deze link vind je een uitgebreidere uitleg over kunstmatige inseminatie via endoscopie.