In-huis labo

We beschikken in onze praktijk over een eigen “in huis-labo”.
Een groot voordeel hiervan is dat wij verschillende testen onmiddellijk en eenvoudig kunnen uitvoeren in onze praktijk. Op deze manier kunnen we veel sneller de juiste diagnose stellen en starten met de nodige therapie.

Hiertoe behoren onder andere een algemeen bloedonderzoek, urine-onderzoek, stoelgangonderzoek en nog veel meer.

Het algemeen bloedonderzoek bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:
- hematologie: zegt iets over bloedcellen en serum
- biochemie: geeft meer informatie over de werking van de organen
- elektrolyten (Natrium, Kalium & Chloor)

Een urine-onderzoek is belangrijk als we te maken hebben met nier- en/of blaasproblemen, suikerziekte,...
Hierbij kijken we naar de zuurtegraad, de dichtheid van de urine, aanwezigheid van eiwitten, witte en rode bloedcellen, alsook bekijken we het staal onder de microscoop om op zoek te gaan naar eventuele kristallen, cellen en/of bacteriën. Met behulp van een line smear kunnen we nagaan of we te maken hebben met een ontsteking.

Indien er blijvende diarree aanwezig is kan een stoelgangonderzoek ons ook belangrijke informatie verstrekken. Met behulp van flotatie gaan we nadien onder de microscoop op zoek naar specifieke wormeieren, zodat we een correcte behandeling kunnen opstarten.

Deze drie testen zijn niet de enige testen die uitgevoerd kunnen worden. Er bestaan ook nog “snap-testen” waarmee we onder andere aids-leucose bij de kat kunnen opsporen.

Microscopisch onderzoek werd hierboven al enkele keren aangehaald. Dit is niet enkel van belang bij urine en stoelgangonderzoek, maar wordt ook zeer frequent gebruikt bij huidproblemen, oorontstekingen en om na te gaan om welk type infectie (bacteriën (staven of coccen), gisten, schimmels) of massa (vetbol, talgkliercyste, tumor,..) het gaat.