Hulsterheide » Diensten » Behandelingen » Honden » spondylose

Spondylose

Spondylosis deformans ( = pijnlijke rug bij de oudere hond)

Oudere honden hebben vaak wat meer moeite met opstaan, zijn wat stijf in hun rug en willen vaak liever het grootste deel van de dag in hun mandje blijven liggen.

Spondylose is het ontstaan van benige uitsteeksels aan de rugwervels, dit kan in verschillende graderingen aanwezig zijn.


 

Spondylose schematisch weergegeven: graad 1, 2 en 3. Graad 1: enkel kleine benige uitsteeksels aan de wervels, graad2: de benige uitsteeksels steken over naar de naast liggende wervel maar vergroeien niet, graad 3: de benige uitsteeksels vergroeien volledig met elkaar.

In de minder erge gevallen zijn er weinig klinische klachten, echter wanneer de benige uitsteeksels van twee naast elkaar liggende wervels vergroeien, ontstaat er een bewegingsbeperking wat we terug zien als een hond met een stijve rug.
Spondylose komt vooral bij oudere honden voor. Duitse Herders en Boxers lopen een groter risico om de aandoening te ontwikkelen maar het kan bij elk ras ontstaan.

De diagnose wordt gesteld door middel van radiografieën.

 

De pijltjes op de afbeelding duiden de spondylose aan.

  • Symptomen die kunnen duiden op spondylose:
  • stijve rug (ook tijdens stappen)
  • moeilijk opstaan
  • pijnlijk bij aanraken van de rug
  • zwakker wordende spieren van de achterpoten

Spondylose kan niet genezen worden maar kan wel ondersteunend behandeld worden door bijvoorbeeld chiropractie of fysiotherapie. Op die manier kan de pijn al aanzienlijk verminderd worden. Daarnaast kunnen er voedingssupplementen en eventueel pijnstillers gegeven worden.