Bos

Wat?

BOS of brachycefaal obstructief syndroom is een aangeboren aandoening die het meest voorkomt bij kortsnuitige hondenrassen. Door een combinatie van verschillende problemen hebben deze honden last bij de normale ademhaling. Dit kan variëren van een licht snurkend geluid tot erge obstructie van de luchtwegen. De anatomische afwijkingen die (afzonderlijk of gecombineerd) het meest kunnen voorkomen zijn: - Vernauwing van de neusgaten - Te lang en/of te dik zacht gehemelte - Uitpuilende sacculi

Welke rassen?

De rassen die gefokt zijn naar een zo kort mogelijke snuit zijn spijtig genoeg ook degene die het meeste last hebben, denk maar aan de Mopshond, Engelse en Franse Bulldog. Bij deze honden zien we dit probleem het vaakst, maar andere hondenrassen kunnen dit syndroom ook vertonen zoals de Boxer, Boston Terriër, Pekinees, Lhasa apso, Cavalier King Charles Spaniël, Shar-pei, Shih-tzu, Chow chow, … .

Symptomen

Er zijn verscheidene symptomen die kunnen wijzen op BOS en deze variëren naar gelang de ernst van de afwijkingen. Wat de meeste honden wel altijd gemeen hebben is een of andere vorm van snurken. Frequent wordt er ook hoesten, maag/darmproblemen (braken, oprispingen), slikproblemen en rochelende ademhaling opgemerkt. De honden hebben vaak ook meer last bij warm weer en bij zware inspanningen. In extreme gevallen kan benauwdheid, zuurstoftekort en uiteindelijk sterfte voorkomen. De symptomen kunnen op jonge leeftijd al tot uiting komen of kunnen pas meer problemen geven bij volwassen worden.

Behandeling

De enige behandeling voor deze honden is operatief ingrijpen. Op jonge leeftijd de problemen aanpakken geeft op lange termijn een betere prognose en resultaten. Bij het merendeel van de honden moeten zowel de neusgaten vergroot worden als het zacht gehemelte ingekort worden. Bij een klein percentage is wegname van de sacculi ook noodzakelijk aangezien dit soms voor te grote obstructie in de luchtpijp kan zorgen.

Dezelfde hond voor en na de operatie waarbij de neusgaten vergroot werden.

 

Foto 2: zacht gehemelte na de ingreep

3: ingekort zacht gehemelte

4: epiglottis volledig vrij, wordt niet meer ‘gevangen’ achter zacht gehemelte (op deze foto is er geen tube aanwezig)

Preventie

Overgewicht is een heel belangrijke factor en kan voor extra obstructie zorgen bij deze honden. Streven naar het ideaal gewicht is daarom heel belangrijk! Tijdens warme zomerdagen of bij erge inspanning altijd voor voldoende afkoeling zorgen omdat er dan sneller een zuurstoftekort kan optreden. Daarnaast is fokadvies erg belangrijk en is het sterk aan te raden om honden met ernstige problemen uit te sluiten voor de fok. Fokdieren met langere snuiten gebruiken in de fok is op lange termijn nodig om preventief deze problemen tegen te gaan.